Bill of Lading

Wat is een Bill of Lading?

Een Bill of Lading – ook wel cognossement genoemd – is het officiële bewijs van wie over de lading mag beschikken. Daarom moet het originele document geëndosseerd zijn, dus zowel door de verzender als de ontvanger ondertekend. Als dit niet in orde is, kan de rederij besluiten om de lading niet vrij te stellen. Op de Bill of Lading moeten een aantal zaken ingevuld zijn, zoals waar de lading uit bestaat en van en naar welke haven er verscheept wordt. Daarnaast moet er vermeld worden wie de afzender en de ontvanger zijn. Om eventuele vertragingen van het transport te voorkomen, raden we u aan om het document duidelijk en correct in te vullen.

 

 

Overzicht zending

Pakketgegevens
Aantal
Lengte, breedte, hoogte
Gewicht (Kg)

*Formaat en gewicht per pakket invoeren aub.

Voeg pakket toe
Zending gegevens
Bestemming
Geschatte waarden
Luchthaven
Haven
Afstand tot luchthaven
Afstand tot haven
Bezorg gebied
Verzekering
Pakket ophalen
Verzekerings kosten:
Ophaal kosten:
Afhandelingskosten WBS:
Luchtvrachtkosten
Zeevrachtkosten
Koerierkosten
Wegtransportkosten
Volume:
BTW:€0,-
Totaal:
Korting! normaal
We kunnen voor deze bestemming helaas niet direct een indicatie geven van de kosten. Wanneer u uw aanvraag verstuurd nemen wij contact met u op over de beste mogelijkheden.
We kunnen voor deze bestemming helaas niet direct een indicatie geven van de kosten wegens het hoge volume. Wanneer u uw aanvraag verstuurd nemen wij contact met u op over de beste mogelijkheden.

Niet uw gewenste verzendmethode of bestemming?
Neem contact op +31 (0)20-4466233

Uw gegevens

Ga naar stap 2
Veelgestelde vragen?

Gegevens ontvanger

Ga naar stap 3
Veelgestelde vragen?

Data & pakket inhoud

Gewenste datum aflever/afhalen
Gewenste datum aankomst
Pakket inhoud en/of opmerking
Veelgestelde vragen?
  • Stap 1
  • Stap 2
  • Stap 3
 title= title= title= title= title= title= title= title=

Toelichting Bill of Lading

Graag geven wij u een Bill of Lading uitleg, ofwel een toelichting over BOL of connossement. Dit formulier dient als een eigendomsdocument, een vervoerscontract en een ontvangstbewijs voor de goederen die aan boord worden verzonden. Dit is overigens niet alleen van toepassing voor transport over zee, maar ook voor wegtransport of luchtvracht zijn transportdocumenten altijd verplicht. Het is een vereiste voor de douane of politie om de goederen te kunnen identificeren. Een Bill of Lading was oorspronkelijk uitsluitend bedoeld voor het transporteren van goederen over zee, maar is tegenwoordig ook van toepassing op de binnenvaart.

 

Bill of Lading invullen

Vraagt u zich af voor welke Bill of Lading dient u te kiezen voor uw zeevracht? Of welke gegevens u op de Bill of Lading moet invullen over het soort goederen dat door u vervoerd wordt en over bijvoorbeeld de scheepvaartmaatschappij? Worldwide Baggage Services helpt u hierbij. Het opstellen van een connossement formulier is een tijdrovend proces. Toch is het zeer belangrijk dat u voor het invullen van de B/L gegevens de tijd neemt, want als deze niet compleet of correct zijn ingevuld, kan dit leiden tot vertraging. Dat is natuurlijk het laatste waar u op zit te wachten. Wij adviseren u om het als volgt aan te pakken:

  • Lever het formulier ruim van tevoren in, circa een week voor vertrek van het schip, zodat er voldoende tijd is om deze te controleren en eventueel aan te laten passen.
  • Controleer altijd de HS-code (Harmonized System code). Met deze code kan de douane goederen wereldwijd eenduidig identificeren en classificeren. Per 2018 is het verplicht om deze code al bij de boeking door te geven.
  • De volgende gegevens dienen op de B/L vermeld te worden: bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Ook het BTW-nummer dient opgegeven te worden.

 

Wat is het verschil tussen Bill of Lading en zeevrachtbrief?

Naast de originele B/L wordt er steeds meer gewerkt met de zeevrachtbrief. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen een Bill of Lading en een zeevrachtbrief, ofwel Sea Waybills, afgekort SWB. Een B/L is namelijk een papier van waarde, het is een eigendomsdocument op papier dat de waarde van de goederen vertegenwoordigt. De goederen kunnen pas na overlegging van de originele Bill of Lading in ontvangst worden genomen. De zeevrachtbrief is daarentegen uitsluitend een vervoersdocument. In tegenstelling tot een B/L, mag de vervoerder met een Waybills goederen leveren aan de geadresseerde. Het versturen van dat formulier gaat digitaal. Een zeevrachtbrief is dus slechts een kopie van de Bill of Lading, welke meestal wordt afgegeven om de ontvangst van een lading te bevestigen. Een zeevrachtbrief kan bijvoorbeeld worden gebruikt wanneer er niet genoeg tijd is om de originele vrachtbrief naar de bestemming te sturen zonder opslagkosten, of wanneer de originele vrachtbrief niet vereist is. Dit laatste kan voorkomen als de transactie plaatsvindt tussen vertrouwde partijen of omdat de betaling van de vracht al op een andere manier is beveiligd. Heeft u behoefte aan een verdere toelichting? Neem dan contact op met onze klantenservice, zij beantwoorden graag al uw vragen over de services van WBS.


Velden met een * zijn verplicht

Voordelig uw pakket van A naar Z

Vind de beste manier om uw pakket (inter)nationaal te versturen!