Douane

Douane aangifte in het buitenland

De volgende informatie is niet van toepassing voor bestemmingen binnen de Europese Unie.

Ingeval van uitvoer en invoer van goederen is aangifte bij de douane verplicht. Als passagier merkt u dit nauwelijks: u doet een zogenaamde ‘mondelinge’ aangifte. Bij vervoer als vracht is de eigenaar niet aanwezig, er moet dan altijd een schriftelijke aangifte worden gedaan.
De (elektronische) uitvoeraangifte in Nederland wordt gedaan door WBS.

In het land van bestemming is het de verantwoordelijkheid van de ontvanger aangifte ten invoer te doen. In de meeste landen kun je als particulier zelf naar de douane stappen. Door onbekendheid met procedures en omdat de goederen zich bevinden in het vrachtgedeelte van de luchthaven, kan dit echter een tijdrovende aangelegenheid zijn.

Tip: u kunt aan de vervoerder of diens agent vragen de inklaring voor je te regelen. Over het algemeen wordt op Persoonlijke Goederen geen belasting geheven. Er kunnen wel beperkende voorwaarden zijn als het gaat om een grote verhuizing.
De douane heeft altijd het recht de goederen fysiek te inspecteren. In eerste instantie wordt aan de hand van de vrachtbrief en de inhoudslijst een beoordeling gemaakt. Zorg dus voor een goede inhoudslijst!

Informatie Nederlandse Douane
Voor algemene vragen over douanezaken kunt u (gratis) terecht bij de Belasting Telefoon Douane: 0800-0543, van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur, en vrijdag van 8.00 tot 17.00.
Vanuit het buitenland kunt u ook contact opnemen met de Belasting Telefoon Douane: +31 455743031. Het internationale toegangsnummer is per land verschillend.
Klik hier voor meer informatie.

Let op

  • WBS raad af persoonlijke goederen te verzenden naar Indonesië.
  • Vanwege EU Embargo’s raad WBS het af om verzendingen naar Rusland op te sturen.
  • Braziliaanse douane staat erom bekend zeer hoge kosten te berekenen voor invoer. Verzendingen naar Brazilië zijn daarom op eigen risico voor afhandelingskosten aldaar.

 

Voordelig uw pakket van A naar Z

Vind de beste manier om uw pakket (inter)nationaal te versturen!